מאות אלפי שנים של אבולוציה ותהליכים ביולוגיים מורכבים, הפכו אותנו- המין האנושי, למה שאנחנו היום.
המורכבות במפגש האנושי, המעורבות הרגשית, נפש האדם ושלל חידות עתיקות שהתהוו להם בעדינות ובטבעיות במשך כל כך הרבה זמן, מאוימות בעידן המודרני על ידי המצאות טכנולוגיות- פרי התבונה האנושית הזאת שהתפתחה לה במשך כל כך הרבה זמן.
המסכים מצמצמים אותנו. הם מנגישים לנו את העולם כולו פרוס בכף ידינו. ובו זמנית מסיחים אותנו, מנתקים אותנו ממשהו מאוד מהותי ובסיסי שכנראה שכבר הספקנו לקחת כמובן מאליו.
כולנו שואפים לחיות בעולם טוב יותר ובהרבה מובנים, העולם של היום באמת טוב יותר ממה שחוו אבותינו. אבל אף אחד לא באמת יודע לאן העידן הטכנולוגי לוקח אותנו.
אחד החידושים הטכנולוגיים המופלאים ביותר כיום הוא הבינה המלאכותית.
לבינה מלאכותית חסרונות אך במהות שלה, הבינה המלאכותית מחקה את יכולות החשיבה המורכבות של התבונה האנושית ובאפשרותה להחליף את הביצוע האנושי ואף לייעל אותו פי כמה.
יחד עם זאת, חייבים להודות שכמו כל דבר טוב קיימים גם לבינה מלאכותית חסרונות.
לכן חשוב שנדע ונבין את העוצמות של הבינה המלאכותית על מנת שנוכל גם להגביל אותה כדי שלא תצא מכלל שליטה.
הירשמו לניוזלטר השבועי שלנו
המתכון הסודי לרגשות
אנחנו חיים זה לצד זה. בינה מלאכותית לצד תבונה אנושית. עולם דיגיטלי טכנולוגי, לצד עולם רגשי בין אישי. לבינה מלאכותית חסרונות כמו לכל בריאה, כמו לכל המצאה. את המתכון לרגשות הבינה המלאכותית של ימינו עדיין לא פיצחה.
בזמן שהבינה המלאכותית מצליחה להתחקות ואף לייעל את החשיבה האנושית במגוון תחומים, לבינה המלאכותית חסרונות במתן שירות מספק ללקוחות. וזאת משום חוסר היכולת להבין בצורה שלמה וטבעית תכונות כמו אמפטיה, טונציה קולית המבטאת רגשות, והבעות פנים.
בתור בני אדם אנחנו מסתמכים הרבה יותר על המידע שאנו קולטים בתקשורת הלא ורבלית מאשר המידע המתקבל מהתקשורת המילולית.
לבינה מלאכותית חסרונות בהבנת המורכבות של התקשורת הלא וירבלית\רגשית האנושית שלנו ולכן אנשים רבים עלולים להרגיש ניכור וקור כאשר הם מקבלים תמיכה משירות לקוחות שהוא למעשה מבוסס בינה מלאכותית.
לבינה המלאכותית יש עוד לאן להשתפר. אחד התחומים המרכזיים והמורכבים לפיענוח בגזרת הבינה המלאכותית היא כאמור האינטליגנציה הרגשית. כאשר הבינה המלאכותית תוכל לשלב בין תכונותיה גם את היכולת להבין ולהביע את עצמה בצורה אנושית וטבעית טובה יותר, היא תעלה שלב.
עד אז לבינה מלאכותית חסרונות רבים בהבנה הרגשית המורכבת של נפש האדם.
האם יש לנו תחליף?
בזמן שתהליכים מבוססי בינה מלאכותית משפרים משמעותית ומייעלים כמעט כל תחום בחיינו, הדרישה בכוח עבודה אנושי יורד. במגוון תעשיות שונות משלבים טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית' מייצור במפעלים ועד לתחבורה ואף שירות לקוחות.
הצורך והחשיבות בהתייעלות הוא מובן ולגיטימי. כל חברה שואפת לייעל את עצמה על מנת להיות רווחית יותר. אך זו מעלה שאלה מהותית מאוד חשובה- והיא מה יהיה עם כל אותם אנשים שימצאו את עצמם נותרים ללא עבודה וללא מקור פרנסה.
לבינה מלאכותית חסרונות רבים במגוון תחומים, אך ללא ספק אחת השאלות המרכזיות בנושא הבינה המלאכותית היא התעסוקה, או למעשה חוסר התעסוקה שייווצר כתוצאה מהחלפת כוח העובדה האנושי במכונות עבודה מבוססות בינה מלאכותית.
זה כאמור בעיקר בעבודות מונוטוניות כגון עובדי מפעלים, קופאיות בסופר ונותני שירות ונהגים.
לבינה מלאכותית חסרונות שונים ואחד החשובים שבהם היא העובדה שהבינה המלאכותית אולי קצת טובה מאיתנו בהרבה דברים.
לכן, הפתרון אולי טמון בהבנה שהמערכת הכלכלית עומדת בפני שינוי. תעשיות רבות וגדולות אשר מספקות מקור פרנסה לאנשים רבים בעולם עומדות בפני שינוי כאשר הם מאמצות טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית.
חשוב לשים את הצורך האנושי בסדר העדיפויות ולהבין איך משלבים את הבינה המלאכותית בצורה שלא תפגע במעמדם של בני התבונה האנושית.
כנראה שהפתרון הוא בכך שמקומות עבודה ישנים יתחלפו במקומות עבודה חדשים. מקצועות אשר יוחלפו בבינה מלאכותית יולידו מקצועות חדשים אשר דורשים כוח עבודה אנושי.
אם היישום של הבינה המלאכותית בתעשיות השונות יתרחש באופן אחראי, אז כנראה שזה באמת מה שיקרה.
מאמרים נוספים
כל מה שצריך לדעת על צ'אט בוט – המדריך המלא
מה זה בארד ואיך הוא קשור לתחום הבינה המלאכותית?
כל מה שצריך לדעת על צ'אט בוט – המדריך המלא
מה זה בארד ואיך הוא קשור לתחום הבינה המלאכותית?
לבינה מלאכותית חסרונות,עד כמה אנחנו סומכים עליה?
הטכנולוגיה המהפכנית הזאת, שמאיימת להחליף את כוח העבודה האנושי ביעילות רבה יותר ובמסירות, אך בכל זאת מתקשה להבין את המורכבות האנושית הרגשית, היא בדיוק מה שיש לנו להיזהר ממנו.
לבינה מלאכותית חסרונות רבים, ודיברנו כבר על כמה חשובים ומדאיגים שבהם. אבל אחד החסרונות או אולי יש לומר האיומים שהבינה המלאכותית מציבה בפנינו- היא הסוגייה האתית. בעוד שהבינה המלאכותית נכנסת לאט לאט לכל פינה בחיינו, היא צוברת חשיבות וכוח.
רשתות העצבים המלאכותיות ומאגרי המידע העצומים שעומדים בפני הבינה המלאכותית יכולים לבוא לרעתנו ולחזק עוולות שקיימים בחברה שלנו, עוולות שאנחנו בתור חברה מנסים למגר. הבינה המלאכותית עלולה שלא מתוך זדון כמובן, להתבסס על מידע קיים ולחזק את העוולות הקיימים בעצם על סמך דעה קדומה שאנחנו יצרנו ואנחנו כל כך מתקשים להיפטר ממנה. וזה עלול לפגוש אותנו במגוון תחומי חיים- מתנאי העסקה ועד לחקיקה הוגנת.
בעיה אתית נוספת היא עניין הפרטיות של הפרט. שוב פעם הכוח הגדול שבא עם הבינה המלאכותית הוא גם מדרון חלקלק. לבינה מלאכותית חסרונות בשל היותה בעלת כל כך הרבה יתרונות. הגישה שלה למאגרי נתונים והיכולות של הבינה המלאכותית עלולות להיות מנוצלים לרעה, בין אם על ידי גורמים פרטיים ובין אם על ידי ממשלות. ביכולתה של הבינה המלאכותית ליצור מידע שקרי או לנצל לרעה מידע אישי של אנשים פרטיים.
אין ספק שהשאלה האתית היא אחד האתגרים הבולטים שמציבה בפנינו הבינה המלאכותית. לבינה מלאכותית חסרונות בשל היותה כלי אשר עלול להיות מנוצל לרעה. וזהו תפקיד הממשלות, חברות הטכנולוגיה, והחברה האנושית, לדרוש רגולציה אשר תקפיד להניח קווים מנחים ולהגביל את כוחה של הבינה המלאכותית.
הניצוץ האנושי
דיברנו על המורכבות שבהבנת האינטליגנציה הרגשית האנושית, ועל כך שלבינה המלאכותית חסרונות בהבנה וביישום טבעי של הבעת רגשות. אך הייחוד האנושי לא מסתכם רק בזה. ישנם תכונות אנושיות נוספות שהתפתחו לאורך מאות אלפי שנים שלא אבולוציה ושל חברות תרבותיות אנושיות.
אחת התכונות החשובות שמאפיינות את המין האנושי היא היצירתיות. היצירתיות האנושיות הולידה לנו את האומנות על שלל גווניה. האומנות היא חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית ואף תרמה המון להתפתחות של המין האנושי.
לבינה המלאכותית יכולות אנליטיות מופלאות וביכולתה לנתח במהירות מאגרי מידע גדולים, לאבחן דפוסים ולהסיק מסקנות. בתהליכים רבים הבינה המלאכותית עולה ביעילותה על התבונה האנושית, כפי שכבר דיברנו קודם לכן. אך לבינה מלאכותית חסרונות בתחומי היצירה. שכן היצירה קורית באופן ישיר למורכבות של נפש האדם. באותנטיות הרגשית של החוויה האנושית.
ספק אם הבינה המלאכותית תוכל אי פעם לבצע דברים כאלה באופן אותנטי ומספק. ספק אם תוכל להחליף את האומנים בעלי התבונה האנושית. ואולי באמת פה טמון מקור התקווה שלנו, שאנחנו לא ניתנים להחלפה. שבכל זאת יש בנו ייחוד. מעין ניצוץ שלא ניתן להעתיק אותו או לשכפל אותו למכונה או למחשב. לבינה המלאכותית יכולות מופלאות וביכולתה לשנות את העולם שלנו ממש!
כנראה שנצטרך ללמוד איך לחיות לצידה, לשלב אותה בתחומי חיינו באופן כזה שלא ייפגע בניצוץ האנושי הייחודי, ובו זמנית יוכל לפצות על חסרונותינו המובהקים.
אם אתם שואלים אותי, הבינה המלאכותית באה להשלים את התבונה האנושית בדיוק כפי שהתבונה האנושית נמצאת כאן כדי להשלים את הבינה המלאכותית.
במה בא לידי ביטוי חסרונות בינה מלאכותית?
לבינה מלאכותית (AI) יש יתרונות רבים, אבל יש גם כמה חסרונות שיש לקחת בחשבון. הנה כמה מהאתגרים המרכזיים הקשורים לבינה מלאכותית:
1.הטיה:
מערכות בינה מלאכותית יכולות לרשת הטיות מהנתונים שהן מאומנות, מה שמוביל לתוצאות מפלות. זה יכול להנציח את אי השוויון החברתי ולחזק את ההטיות הקיימות.
2. היעדר שכל ישר:
מודלים של בינה מלאכותית נאבקים לעתים קרובות עם חשיבה בשכל ישר, הבנת הקשר והבנת מצבים ניואנסים שקל יחסית לבני אדם להבין.
3. יצירתיות ואינטואיציה מוגבלת:
בעוד שבינה מלאכותית יכולה לבצע משימות ספציפיות בדיוק גבוה, היא חסרה את היכולת להפגין יצירתיות, אינטואיציה ואינטליגנציה רגשית שיש לבני אדם.
4. חששות אבטלה:
מכיוון שטכנולוגיית בינה מלאכותית הופכת משרות מסוימות לאוטומטיות, עלולות להיות חששות לגבי אבטלה והצורך בהכשרה מחדש או בעקירת עבודה.
5. סיכוני אבטחה:
מערכות AI יכולות להיות פגיעות להתקפות, מניפולציות או ניצול. ככל שה-AI הופכת נפוצה יותר, הבטחת האבטחה וההגנה מפני שימוש זדוני הופכים לאתגרים מכריעים.
6. דילמות אתיות:
AI מעלה חששות אתיים סביב פרטיות, הסכמה, אחריות וקבלת החלטות. קביעה מי אחראי לפעולות בינה מלאכותית והבטחת השימוש האתי בה מציבים אתגרים משמעותיים.
7. תלות ואמינות:
תלות ב-AI עלולה ליצור בעיות משמעותיות אם המערכת מתקלקלת, חווה השבתה או אם יש חוסר פיקוח אנושי.
8. פרטיות נתונים:
מערכות בינה מלאכותית מסתמכות לרוב על כמויות עצומות של נתונים, מה שמעלה חששות לגבי פרטיות, הגנה על נתונים ושימוש לרעה פוטנציאלי במידע אישי.
9. היעדר קשר רגשי:
בינה מלאכותית עשויה להיאבק לספק את רמת החיבור הרגשי והאמפתיה שבני אדם מחפשים בהקשרים מסוימים, כגון טיפול רפואי או ייעוץ. חשוב לציין שמחקר מתמשך ומאמצים נעשים כדי להתמודד עם האתגרים הללו ולהפוך את מערכות הבינה המלאכותית לחזקות, אתיות ואחראיות יותר.
כל מה שחשבתם לשאול...
תחום הבינה המלאכותית מתפתח ומשתפר ללא הרף. למרות שעדיין יש כמה חסרונות ומגבלות למערכות בינה מלאכותית, מחקר והתקדמות מתמשכים מכוונים לתת מענה לחששות אלה.
חלק מהאתגרים הנוכחיים כוללים הטיות באלגוריתמים של בינה מלאכותית, חששות לפרטיות וההשפעה הפוטנציאלית על התעסוקה. עם זאת, נעשים מאמצים לפתח מערכות AI שקופות ואתיות יותר, ליישם תקנות ולקדם שיטות בינה מלאכותיות אחראיות. סביר להניח שהתקדמות עתידית ב-AI תעזור לצמצם את החסרונות הללו.
ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, מערכות בינה מלאכותית יכולות להיות מדויקות, יעילות ואמינות יותר.
עם זאת, חיוני להמשיך לנטר ולהתייחס לסיכונים פוטנציאליים ולשיקולים אתיים כדי להבטיח את הפיתוח האחראי והשימוש בבינה מלאכותית. בסך הכל, למרות שאי אפשר לחזות את העתיד בוודאות, סביר לצפות שחסרונות בינה מלאכותית יצטמצמו עם הזמן ככל שהמערכות ישתפרו ויישמו אמצעי הגנה חדשים.
קלות השימוש במערכות בינה מלאכותית (AI) יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים, לרבות מורכבות אפליקציית ה-AI, היכרות המשתמש עם טכנולוגיות AI והעיצוב והנגישות של מערכת ה-AI הספציפית.