מה זה בינה מלאכותית?

צוות האתר

צוות האתר

צוות האתר של AI מביא לסדר היום את כל מה שמעניין וטרנדי בתחומי ה-AI השונים. הבית החם לחידושים, מערכות ותכניים כלליים בנושא בינה מלאכותית.

כל הפוסטים

מי ששואל, מה זה בינה מלאכותית, יכול לגלות, כי מדובר בתחום במדעי המחשב. תחום שמדבר על כתיבת תוכנה, אשר יכולה לפעול באופן שיכול לדמות תפקוד תבוני אנושי.

כלומר, התנהות, שאיכותה עשויה להיראות אנושית. יש שיגידו, שאם התכנה מצליחה להגיב לאירועים באופן שנראה כמו בינה אנושית, הרי שמדובר על תכנה עם בינה מלאכותית של ממש. כך, שזו יכולה להיות התשובה הקצרה לשאלה: מה זה בינה מלאכותית.

מבחן טיורינג: מה זה בינה מלאכותית

על כן, מה זה בינה מלאכותית? נוכל להתחיל בביצוע מבחן הטיורינג. את המבחן הזה, ניתן ליישם מול תוכנה, על מנת לבדוק אם אכן מדובר במקרה של בינה מלאכותית. השיום למבחן (טיורינג), הגיע מאלן טיורינג, אשר הגדיר את המבחן בשנת 1950.
המבחן כולל בוחן, בחדר סגור, אשר מנהל אינטראקציה 2 פעמים:

1. פעם מול תוכנה
2. פעם מול בן אדם

על הבוחן, להגיד, מי מבין שני הגורמים שהגיבו לו היה האדם ומי מבניהם היה תכנית מחשב. אם הוא אכן יודע מי מבניהם היה האדם ומי לא, הרי, שלכאורה, יש שיגידו כי התכנה פשוט לא עברה את המבחן. כך שאם מישהו שואל מה זה בינה מלאכותית, אפשר שהתכנה הזאת לא בדיוק תהיה דוגמה לכך. 

אך, אם הבוחן מודה כי הוא לא מצליח להבחין בנקל, או שהוא אפילו מנחש וטועה, אזי שהתוכנה עוברת את המבחן. ויכולה להוות דוגמה, עבור מישהו ששואל: מה זה בינה מלאכותית. כיוון, שיש שיחשיבו אותה, על פי תוצאות המבחן – כמקרה דוגמה לבינה מלאכותית.

למעשה, אם תוכנה מצליחה לעבור כ-30 אחוזים מהמקרים את מבחן הטיורינג, היא תיחשב על פיו כבינה מלאכותית.

בינה מלאכותית

מה זה בינה מלאכותית: דוגמאות אפשריות

אז מה זה בינה מלאכותית, והאם אנחנו כבר מכירים דוגמאות לתוכנות שיש להן בינה מלאכותית – ואולי אפילו לא ידענו. ובכן, יש שיגידו שכן. יש שיגידו שמחשבוני כיס, ותוכנות שחמט בהחלט מציגים יכולות גבוהות ומהירות יותר משחקנים אנושים. 

ואכן, מחשבונים יודעים לחשב חישובים מהר יותר מאנשים "רגילים", בהרבה מקרים. האם מדובר בדוגמאות לבינה מלאכותית? אנחנו לא יודעים. מנגד, ישנן דוגמאות לבינה מלאכותית, שאנחנו אפילו לא מכירים עדיין (נכון לכתיבת שורות אלו).

הירשמו לניוזלטר השבועי שלנו

צ'טבוט של פייסבוק: מה זה בינה מלאכותית

לדוגמה, הבה נדבר קצת על הצ'טבוט החדש של פייסבוק. שמו, בלנדר. למיטב ידיעתנו, מדובר באפליקציה שעדיין נמצאת בפיתוח. כאשר, לאחר הפיתוח, תוכל לעזור לבעלי עסקים לתת מענה ממוחשב בדף העסקי בפייסבוק. לכאורה, מענה ממוחשב, אשר יוכל לשוחח באופן שיכול להידמות אנושי עם לקוחות פוטנציאליים. 

כך שאם מישהו ישאל, מה זה בינה מלאכותית, יכול להיות שתוכנה שכזאת יכולה להוות מקרה לדוגמה. לאור זה, שבוחן במבחן טיורינג, לא בהכרח ידע אם יש אדם בצד השני, או בוט. אך אנחנו כאמור, לא ראינו את התוכנה ואנחנו לא יודעים אם היא באמת יכולה להוות מענה לשאלה מה זה בינה מלאכותית, ולהוות מקרה לדוגמה כתשובה עבורה.

בינה מלאכותית

מינה של גוגל: מה זה בינה מלאכותית

שמענו גם, שלגוגל יש תוכנה משלה עם בינה מלאכותית, אשר נקראת "מינה". שמענו, כי מדובר בעוזרת אישית, שיכולת לנהל שיח באופן שנדמה אנושי. שמענו גם, על גוגל דופלקס, ונרחיב עליו בהמשך הכתבה. שמענו כי שיחות עם "מינה", יכולות להיות מרשימות.

כאשר היא מגיבה בחדות, שנינות, הומור ואף עונה על "שאלות קשות". כאשר, מדובר בתוכנה שלא קיבלה תגובות מוכנות לשלוף "ברגע הנכון". אלא תוכנה, שעל פי הנאמר, יכולה להרכיב משפטים באופן גם מדויק ואולי גם הומוריסטי. שוב, לא בדקנו את התוכנה, אלא רק שמענו עליה קצת ברחבי הרשת. אך אם זה נכון, יכול להיות שהיא תהיה דוגמה למענה על השאלה של מה זה בינה מלאכותית.

דופלקס של גוגל: מה זה בינה מלאכותית

ציינו קודם שיש גם שירות שנקרא גוגל דופלקס. על פי השמועות, והנכתב ברשת, מדובר בשירות שנחשב לכזה הנמצא בתהליכי פיתוח מתקדם. נאמר שהוא כבר שוחרר לציבור בשפה האנגלית. במסגרתו, ניתן להזמין מקום בבית עסק תוך שימוש בשיחת טלפון קולית ממוחשבת. 

במילים אחרות, מי ששואל מה זה בינה מלאכותית, יכול לבדוק את השירות, ולהזמין מקום בבית עסק מסוים, כדרך השירות הנזכר לעיל – אשר יעשה זאת עבור המבקש. מדוע זו דוגמה לבינה מלאכותית? שאלה טובה.

ובכן, כדי לענות על זה, קודם כל נסביר קצת יותר על השירות. ראשית, יש לספר לדופלקס איזה מקום רוצים להזמין, או לחילופין – לבקש שיאתר מקום מומלץ בקרבת מקום. כמו גם, לציין שעה וצריך שרוצים להגיע בהם. ואם מדובר במקומות שרוצים להגיע אליהם עם כמה אנשים – נגיד, מסעדה, אז אפשר להגיד את מספר האנשים והמקומות. 

מצאנו ברשת, כתבה שציינה כי דופלקס ניהל 2 שיחות. אנחנו לא ראינו הוכחה לזה, על כן נגיד שזה רק מה שקראנו. לפי הנאמר: גוגל הציגה 2 שיחות שדופלקס ניהל. שיחה אחת מול מספרה, שיחה אחרת מול מסעדה. " מה זה, בינה מלאכותית ", מישהו יכול לשאול ולהגיד.

ובכן, על פי מה שנכתב ברשת – דופלקס התקשר וניהל שיחות שנשמעו אנושיות לחלוטין, כך שהצד שענה לא ידע שמדובר בתכנת מחשב. האם, בכך מדובר, בתכנה שיכולה לעבור את מבחן טיורינג? ובכן, אם הצד השני לא יודע שמדובר בתכנת מחשב, לפחות ב-30 אחוזים מהמקרים, יש שיגידו שאכן כן.

נוסיף, כי קראנו, לגבי השיחה שהתנהלה מול המסעדה, דופלקס היה צריך "לדבר" עם גברת אשר התבטאה בכבד כלשהו, אשר לא היה קל להבין מה היא אומרת. כלומר, האנגלית שלה לא הייתה בהכרח אנגלית "תקנית", של דוברי שפת אם. 

ועם זאת, נאמר כי דופלקס ניהל את השיחה אף על פי זאת, ויש שיגידו – באופן נהדר. למעשה, כאשר משהו היה לא ברור – דופלקס ניסח את דבריו מחדש. והצליח להבין את הנאמר גם כאשר השיח מהצד השני היה עם מבטא וטעויות דקדוק, לכאורה.

בינה מלאכותית

השיח של דופלקס עם המסעדה: מה זה בינה מלאכותית

נוסיף, כי בדוגמה עם המסעדה – הבחורה מסרה כי אין המסעדה משריינת מקום לארבעה אנשים, אלא רק לחמישה אנשים ואילך ורק במקרה זה ניתן להזמין מראש. בתגובה לכך, דופלקס הוסיף ושאל לגבי הזמינות, ומה הסבירות שיהיה מקום ל-4 אנשים במועד ההגעה המדובר. 

בתגובה ,ענתה הבחורה כי אין מדובר במועד עמוס וניתן להגיע ללא הזמנה. כאשר, על פי הנאמר בכתבת הרשת, דופלקס הגיב בצורה שיכולה להישמע די אנושית: "אה, אוקי, קיבלתי, מצוין תודה רבה". כלומר, לא רק שדופלקס יכול לדבר עם קול אנושי, אלא יכול להוסיף ביטויים אנושיים כמו "אממ", ו-"אהה". מה שיכול לסייע לו להישמע אף אנושי יותר.

מה זה בינה מלאכותית: IBM

על כן, אם מישהו ישאל מה זה בינה מלאכותית, נוכל לתת שלל דוגמאות לתוכנות שכבר יכולות לעבור את מבחן טיורינג. נביא דוגמה נוספת, הבא מחברת IBM, אשר, לפי השמועות, יצרה תוכנה שיכולה להתווכח בנושא מסוים. כלומר, לבטא טעוני נגד או בעד, להקשיב לתגובת הצד השני, לשלול את טיעוניו ולהוסיף טיעונים משלה על מנת לחזק את הצד שמציגה. 

אנחנו לא יודעים אם מדובר בדוגמה של ממש לבינה מלאכותית, אך ניתן כאמור להחיל עליה את מבחן טיורינג ולראות אם לפחות ב-30 אחוז מהמקרים, אין מזהים אותה כתוכנת מחשב. אם כי, אולי צריך יותר מאשר מבחן טיורינג על מנת להחליט, אם תוכנה מסוימת אכן יכולה להיחשב כבעלת בינה מלאכותית או לא. או שמא, יש כאלו, שיגידו שזה לחלוטין מספיק.

מה זה בינה מלאכותית: זיהוי פנים

מה שציינו עד כה, אלו לא הדוגמאות היחידות שניתן למצוא ברשת לבינה מלאכותית. ניתן לדוגמה, להסתכל על זיהוי פנים בטלפונים סלולאריים מסוימים. יש שיגידו, שגם הוא פועל על בינה מלאכותית. וזאת, כי היכולת לזהות מי נמצא כעת, הייתה נחלתה של בינה אנושית (לכאורה, שכן, גם חיות עשויות לזהות זאת).

כאשר, בעבר, תוכנות לא ידעו מי עומד מולן ולדעת אם לאשר לו גישה. שכן, גם אם הן ידעו לזהות את הפרצוף שיש לאשר לו כניסה, הן לא בהכרח ידעו אם הוא באמת עומד מולן או שמציגים להן תמונה של האדם ההוא. אנשים ששאלו מה זה בינה מלאכותית, וממש העמיקו לזה, וביצעו אי אילו התקדמויות בתחום התוכנה והחומרה המתאימה (נניח, חיישנים המאפשרים מיפוי פנים בצורה תלת ממדית) – אפשר יצירת תוכנה שיכולה לזהות מתי עומד אדם עם אישור כניסה ומתי לא. ומתי, יש ניסיון לעבוד על התוכנה עם תמונה של אדם שכביכול יש ברשותו אישור כניסה.

מאמרים נוספים

מה זה בינה מלאכותית: בתחום הדיבור, התרגום והשפה

מי שישאל מה זה בינה מלאכותית, יכול גם להסתכל על תחום הבנת הדיבור, התרגום והשפה. מדובר בתחום, שיש שיגידו, שטרם הבשיל. אם כי, בהחלט ניתן לנהל דו שיח במספר שפות תוך שימוש באפליקציה דוגמת גודל טרנסלייט. כאשר, מי שמדבר בעברית יכול לגלות שדבריו נאמרים דרך רמקול באנגלית. 

כאשר הצד השני עונה באנגלית, ותגובתו מתנגנת ברמקול בעברית. יש שיגידו כי מדובר במשהו שעובד באופן מספק. ואילו, יגידו גם כי לשירותי התרגום חסרונות ומגבלות מסוימים (לפחות עד שישתדרגו). כאשר, שיחת חולין יכולה להיתרגם נהדר, אך לא כך מאמר אקדמי, וגם מאמר שאינו בדיוק אקדמי.

יש שיגידו, בעודם מנסים לענות על השאלה, מה זה בינה מלאכותית, כי בעתיד, עם הבשלת טכנולוגיות שכאלה – ניתן יהיה לבצע שיח בשלל שפות, בשלל מקומות ברחבי העולם. נניח, להיכנס לנמל תעופה במדינה מסוימת, כאשר שלל השלטים יתורגמו לשפה המדוברת הנבחרת. כדרך שימוש באמצעי טכנולוגי כלשהו. כאשר ניתן יהיה לשאול בשפה מסוימת, נניח עברית, עובדים בנמל במדינה אחרת – באיזה כיוון נמצא השער. בעוד הוא יענה בשפה אחרת, וזו תתורגם חזרה לעברית.

או נגיד, באוניברסיטאיות בהן התלמידים מדברים שפה שונה מהמורים. כאשר התרגום יהיה מהיר באופן מספק על מנת לעבור לתלמידים. או אפילו, לקרוא ספר שנכתב בשפה שאין הקורא דובר. כך ששלל השפות יהפכו לנגישות עבור אזרחי העולם.

מה זה בינה מלאכותית: הבנת השפה והביטוי

למעשה, יש שיגידו – כי היכולת להבין את השפה באופן מושלם, ולהתבטא נכונה – תהוה נקודת מעבר מעניינת עבור בינה מלאכותית. אנחנו לא יודעים אם זה נכון, אך זו כן יכולה להיות נקודה למחשבה עבור אלו ששואלים מה זה בינה מלאכותית.

מדוע יש כאלה שעשויים לחשוב כך? ובכן, לדעת אנשים מסוימים, עקב כך ששפה היא לדעתם, אלמנט של ביטוי בינה אנושית, אז היכולת לנהל שיחה מול מחשב שנשמעת כמו שיחה מול יועץ או בעל מקצוע לכל דבר… יכולה להיות מעין נקודה משמעותית בהתפתחותה של הבינה המלאכותית. כלומר, הדובר שואל שאלות ומקבל תשובות רלוונטיות למה ששאל. 

כאשר, התוכנה פענחה את השפה, הבינה לחלוטין את הנאמר, והציגה מענה אינטליגנטי רלוונטי. בשיחות בין בני אדם – כל עוד הם מדברים את השפה, והשיח הוא ברמת התודעה וההבנה שלהם, הם כנראה יבינו למה הכוונה וידעו לבקש הבהרות ולנסח מחדש את דברים לשם התקשורת. יש שיגידו, שגם טכנולוגיית הבינה המלאכותית בהחלט יכולה להגיע לשם.

בינה מלאכותית

מה זה בינה מלאכותית: עוזר אישי

יש אנשים, שחושבים, כי בעתיד לבוא – תהיינה אפשרות לבקש מהטלפון לעשות כל דבר שהיה ניתן לבקש מבן אדם. כך שהטלפון יהפוך למעין עוזר אישי. לדוגמה – לעשות קניות. כאשר הטלפון שואל מה רוצים להזמין, ואז מטפל בזה. כן, גם במצבים שהם קצת יותר מורכבים, או שהבקשות אינן צפויות במיוחד. 

לדוגמה, "לא יודע מה להזמין, תזמין אתה, טלפון, מה שנראה לך שצריך להזמין כעת". כך שעל הטלפון להבין מה נאמר, לבדוק בהיסטוריית ההזמנות, יראה מה הוזמן לאחרונה וינסה להבין אם צריך עוד ממנו. ואז, יחייג לסופר, יבצע הזמנה (נניח, בקול אנושי, אם זה יהיה רלוונטי), וכן הלאה פעולות. 

כך שהדבר הבא שקורה – זה שליח שמופיע עם המשלוח על סף הדלת, במועד המתאים. האם לכך התכוון המשורר כאשר שאל מה זה בינה מלאכותית – איננו יודעים. אך נראה שמדובר במקרה, בו, אדם לא בהכרח ידע אם הוא מתעסק עם עוזר אישי / בן אדם, או עם מכונה.

במקרה אחר, אפשר לבקש מהטלפון שיתקשר לאדם מסוים ויסביר שיש בעיה עם פגישה שנקבעה למחרת היום, וישתדל לקבוע את הפגישה מחדש. ובכך, הטלפון יבצע את השיחה ברקע, יזדהה בתור העוזר האישי, יעדכן את בן שיחו לגבי נושא השיחה וינסה לקבוע מועד מחודש תוך היוועצות בלוז הקיים. שלאחר מכן, יחזיר המכשיר תשובה כי הדבר בוצע. ואם יהיו שינויים, יתקשר שוב ויסביר את המצב, ויסדר זאת בעצמו. 

כלומר, מדובר במשימות שבינה מלאכותית פשוט מבצעת, ואנשים פשוט יכולים לעשות דברים אחרים במקום ולפנות את יומם למשימות אחרות. במקרה שכזה, ובייחוד אם האדם שמתקשר אליו לא יודע להבדיל בין עוזר אישי אנושי לבין עוזר אישי טכנולוגי, אפשר שהדבר בהחלט יהווה דוגמה לציון עובר במבחן טיורינג, אך תלוי מי שואלים ואיך הוא רואה את הדברים.

מה זה בינה מלאכותית: CHATGPT

מי שישאל מה זה בינה מלאכותית, יכול להסתכל על תכנת ה-CHATGPT, אשר הושקעה בשלהי 2022-2023, ויכולה לספק למשתמשים שלה תשובות, שעשויות להיות די מפורטות. ניתן להעלות שאלות בשלל נושאים, ולקבל מענה מבוסס בינה מלאכותית. 

ניתן למצוא ברחבי הרשת צילומי מסך של אינטרקציות בין משתמשים למערכת CHATGPT, ולראות קצת איך המערכת הגיבה בעבר לבקשות שונות וכיצד הדבר ביטא את יכולת הבינה המלאכותית אשר תוכנתה (ואומנה) לתוכהעד כה, אנשים עשו שימוש בכלי על מנת לכתוב בדיחות, לכתוב תסריטים לסדרות טלוויזיה, לגלות מתכונים ממוצרים קיימים במרר, להלחין מוזיקה וכן הלאה אפשרויות.

מה זה בינה מלאכותית, והאם CHATGPT יכולה להיחשב שכזאת? ייתכן שיש לא מעט אנשים שחושבים כך. מדובר בתוכנה המתבססת על עקרונות בינה מלאכותית, ויש שיגידו שיש ביכולתה לחזות את התגובות המתאימות על פי נתונים קודמים ואינטרקציות מסוימות "שלמדה" עם הזמן. 

כאשר, לפי הנאמר ברשת, חלק הגדול מהנתונים הלו, הגיעו מהקיים ברשת – תוך השקעה של מיליארדי דולרים. לרבות מימון ראשוני מאנשים שחלקנו מכירים כמו ריד הופמן, אילון מאסק, ופיטר ת'יל. למידע נוסף אודות בינה מלאכותית, ניתן להמשיך לעיין באתר. תודה על קריאתך.

כל מה שחשבתם לשאול...

מבחן טריווינג (Turing test) קיבל את שמו מהמתמטיקאי והמחשבאי הבריטי אלן טיורינג (Alan Turing). אלן טיורינג היה דמות חשובה בתחום המחשבים, המתמטיקה והבינה מלאכותית. הוא הוענק כיפת השקמה בתחום המחשבים והאינטיליגנציה המלאכותית על עבודתו החשובה ביותר בפיתוח מכונת טיורינג, אחת מהמכונות החשובות ביותר בתחום המחשבים.

תשובה לשאלה האם הבינה המלאכותית (אינטיליגנציה מלאכותית) תחליף בעתיד את בני האדם היא נושא מורכב ומורכב מראשיתו. ישנם דעות שונות בנושא זה ואין הסכמה כללית בקרב המומחים.

ישנם חוקרים ומומחים המאמינים כי בינה מלאכותית עשויה להשפיע על תחומים רבים בחיים האנושיים וליצור שינויים רבים בעולם העבודה ובחברה בכלל. מידע ותהליכי קבלת החלטות אוטומטיים, רובוטים ורכיבים אוטומטיים יכולים להיות מותאמים לביצוע משימות שטחיות ומונוטוניות, והבינה המלאכותית יכולה לתמוך בהחלטות ולספק פתרונות במקרים מורכבים ומתוחכמים יותר.

אולם, ישנם גם חוקרים ומומחים שחולקים דעה שהבינה המלאכותית לא תחליף את בני האדם באופן מוחלט. היכולות האנושיות כגון יכולת יצירתיות, חשיבה אינטואיטיבית, רגישות חברתית, ויכולת להתמודד עם מצבים מורכבים ולקחת החלטות מורכבות עדיין מהווה את היתרון המרכזי של בני האדם על פני הבינה המלאכותית.

שתפו את הפוסט:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים

חדשות

קבלו את העידכונים הכי חמים

הירשמו לניוזלטר השבועי שלנו

אנחנו לא שולחים ספאם, רק מעדכנים בנושאים הכי חמים.

טרנדי

הסיפורים הכי פופולריים

Open chat
1
Scan the code
לבניית בוט מותאם אישית לעסקים - שלחו וואטסאפ