מבחן טיורינג

מהו מבחן טיורינג?

צוות האתר

צוות האתר

צוות האתר של AI מביא לסדר היום את כל מה שמעניין וטרנדי בתחומי ה-AI השונים. הבית החם לחידושים, מערכות ותכניים כלליים בנושא בינה מלאכותית.

כל הפוסטים

תחילה, עליכם להכיר את אלן טיורינג, בחור שאהב והתעסק רבות בעולם הבית המלאכותית. על כן, אלן לא מצא טעם במחשבה שנמצאת מאחורי השאלה "האם הבינה המלאכותית מסוגלת לחשוב?" ופשוט החליט לבנות דרך מעניינת ופשוטה במיוחד לבדוק האם מכונה היא אינטליגנטית כמו אדם.

זאת בעוד כי המצאתו של אלן נקראת "מבחן טיורינג". מבחן טיורינג הוא למעשה שינוי של מבחן עליו המליץ אלן במאמר שכתב במהלך 1950. על כן, האופן בו המציע אלן לבדוק האם לבינה מלאכותית יש אינטליגנציה אנושית בא לידי ביטוי בקיום שיחה טקסטואלית של חוקר מול שני גופים אשר נסתרים מעיניו, מכונה ואדם.

על כן, במידה ובתום השיחה לא הצליח החוקר לקבוע בצורה נחרצת מיהו האדם והמכונה, הרי שהמכונה הצליחה לעבור מבחן טיורינג בהצלחה. כמו כן, בתחילת דרכו קרא למבחן "משחק החיקוי" ויחד עם חלוף השנים החליף את המושג לכדי מבחן טיורינג. 

עם השנים, ניתן לפגוש ביותר ויותר מקרים בהם מכונות המבוססות על בינה מלאכותית מצליחות לעבור מבחן טיורינג. על כן, דבר זה לצד ההתפתחות הבלתי פוסקת של תעשיית הבינה המלאכותית מעלים לא פעם את השאלה – מהו מבחן טיורינג?
ומה זה אומר על מכונה שמצליחה לעבור את המבחן בהצלחה?

ובכן, במידה וגם אתם שואלים את עצמכם את השאלות הללו ומעוניינים להבין את המבחן של טיורינג על שלל רבדיו המגוונים, החלטנו להקל עליכם ולרכז למאמר הבא את כל מה שצריך לדעת על מבחן טיורינג.

מבחן טיורינג

הכירו את מכונת הטיורינג

מכונת הטיורינג עלתה למוחו של אלן בגיל 22, בעוד כי מדובר על רעיון מתמטי פשוט במיוחד שנועד לענות על השאלה הנפוצה שציינו קודם לכן.

על כן, מיותר לציין כי המכונה של טיורינג הצליחה להראות כי אפילו המכונה הסטנדרטית ביותר תוכל לחשוב כמו אדם שכן, המסקנה הייתה כי כל מה שצריך הוא מכונה עם מספר מצבים פנימיים לצד סרט נייר ללא הגבלה.

למעשה, מכונת הטיורינג הייתה מקריאה מספר אחד בכל פעם, כאשר היא מחזיקה באפשרות לשנות או להשאיר את המספר כפי שהוא, להזיז את הסרט לכיוון אחד או לחילופין לעבור למצב פנימי אחרת. במילים אחרות – מדובר על תיאור פשוט שיאפשר למכונה לענות על כל אלגוריתם וחישוב אפשריים. כמו כן, חשוב לציין כי בעידן המודרני של היום, מכונת הטיורינג אימצה שם אחר ונפוץ הרבה יותר: "המחשב הספרתי".

מבחן טיורינג

הבנקאי שלכם הוא בוט?

מיותר לציין כי בימים של היום, מעטים הם האנשים שאינם מכירים את התופעה בה פונים למרכז שירות לעזרה, ומקבלים מענה רובוטי שלא באמת מסייע. משכך, לא פעם ולא פעמיים עולה השאלה – כיצד ניתן להבין האם מי שנמצא בצד השני הוא אכן בן אדם?

אם כן, בעת בה אנו מאזינים לשעון דובר לדוגמא, הרי שאנו מיד מבינים כי אנו לא משוחחים עם אדם שמקריא את השעה, אך כאשר מדובר על התכתבות עם בנקאי, מי מבטיח לנו שלא מדובר על בינה מלאכותית שתענה לנו? למעשה, מדובר על דוגמא שהיא לא מקרית שכן, מרבית הבנקים בעידן המודרני של היום בוחרים לבסס את שירות הלקוחות שלהם על בינה מלאכותית. 

על כן, הפרמטר העיקרי שיאפשר לכם להבחין בין מכונה לאדם, על פי טענתו של אלן טיורינג, הוא למעשה היכולת שלנו להבין כי אכן מדובר במכונה. כמו כן, במהלך מבחן טיורינג, מציבים שורה של אנשים מול מסכי מחשב, כאשר אותם אנשים משוחחים עם קבוצה נוספת מבעד למסכים, קבוצה אשר נמצאת בחדר מקביל.

זאת בעוד כי המטרה העיקרית של הקבוצה הראשונה תהיה להבין האם המשוחח עימם הוא אכן בן אדם, או שבכלל מדובר על תוכנת מחשב. על כן, במידה ואין ביכולת הקבוצה לגלות, ייתכן כי אין דרך להבחין בין המכונה לאדם.

במעמד המבחן עצמו, כמובן שקיימת האפשרות לפתוח את הדלת ולגשת אל החדר המקביל במטרה להבין מיהו אדם ומיהו מחשב. אך השאלה המרכזית שצריך לשאול היא מה יקרה אם גם מחשבים יראו כמו בני אדם יום אחד? ובכן, תשובתו של טיורינג היא פשוטה במיוחד, במידה וזה נראה כמו בן אדם, הולך ומדבר כמו בן אדם, ייתכן שזה אדם.

שימוש נפוץ במבחן טיורינג

במידה והמושג מבחן טיורינג עדיין נשמע קצת מסורבל עבורכם, הרשו לנו להכיר לכם את אחד ממבחני הטיורינג הנפוצים ביותר מהעידן המודרני, מבחן טיורינג כזה שיצא לכל אחד ואחת מכם לעבור, ויותר ממספר פעמים.

למעשה, מדובר על אתרי אינטרנט אשר מעוניינים לוודא כי הגולש שנכנס לאתר הוא אדם ולא בוט, אתרים שנותנים לגולשים מבחן טיורינג שאדם יצליח לעבור בקלות, אך בינה מלאכותית תתקשה במיוחד. זאת בעוד כי אחת מהטכניקות הנפוצות ביותר למבחן טיורינג מסוג שכזה תבוא לידי ביטוי בטקסט קצר ומסורבל שנכתב בגופן משובש, כאשר הדרישה מהגולש תהיה להקליד את הטקסט בצורה הנכונה, בשדה המתאים.

את המבחן אתם עשויים להכיר בתור "CAPTCHA", וסביר להניח שיצא לכם לעבור אותו כמה וכמה פעמים, לרבות כאשר מדובר על פתיחת משתמש חדש בפלטפורמות מקוונות כאלו ואחרות כמו פייסבוק, ג'ימייל וכיוצא בכך.

מבחן טיורינג

מבחן טיורינג: ביקורות ופרשנויות חלופיות

כאשר אנו מדברים על מבחן טיורינג, הרי שמדובר על מבחן שנתפס בצורה מסורתית בתור מבחן התנהגותי שמטרתו לבחון אינטליגנציה. על סמך רגע זה למעשה, נמתחה ביקורת ארוכת שנים על מבחן טיורינג, ביקורת המבוססת על הטענה כי מדובר על מבדק שאינו מלמד דבר על יכולות ההבנה של המכונה.

למעשה, באחת מן ההתנגדויות למבחן העלה אחד הפילוסופים ניסוי מחשבתי שנקרא "החדר הסיני". למעשה, מדובר על ניסוי בו דובר אנגלית יושב לבדו בחדר נעול, כאשר הוא מחזיק בידיו ספר אשר מכיל הוראות באנגלית, ולצד כל הוראה תשובה סינית לשאלה סינית. דובר האנגלית יקבל שאלה בסינית מבעד לחריץ שנמצא בפתח הדלת, ובעזרת שימוש בספר שהוא מחזיק יוכל לענות על השאלה חזרה. 

כמו כן, אפשר לומר בצורה חד משמעית כי לצופים מהצד הדבר עשוי לא פעם להיראות כאדם דובר סינית, אך באותה הנשימה טוען אותו הפילוסוף כי ברור לכל שמדובר על אדם שלא מבין סינית, והוא לא באמת מבין את משמעות השאלות שהוא מקבל והתשובות שהוא עונה. למעשה, מדובר על אדם שפועל בצורה טכנית בלבד, בהתאם לחוקי הספר, ממש כמו מכונה.

מאמרים נוספים

שורה תחתונה

יחד עם חלוף השנים האחרונות עלו מספר פרשנויות אודות דבריו של אלן טיורינג בעניין משחק החיקוי. בין היתר, הוצע שהמבחן של טיורינג לא ישמש בתור מבחן התנהגותי לאינטליגנציה של בינה מלאכותית, אלא שהמבחן יהווה ניסוי מחשבתי שבעזרתו אלן טיורינג מעביר את זווית הראייה שלו בכל הסובב סביב טבעה של החשיבה.

אם כן, מיותר לציין כי התרחבות תעשיית המכונות והבינה המלאכותית יחזירו את השיטה של טיורינג חזרה לחיים. זאת בעוד כי בעידן המודרני של היום, תוכלו לפגוש במגוון רחב של מכונות אשר מצליחות לעבור את המבחן, מה שהיה סביר הרבה פחות בתקופתו של אלן טיורינג.

שתפו את הפוסט:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תוכן עניינים

חדשות

קבלו את העידכונים הכי חמים

הירשמו לניוזלטר השבועי שלנו

אנחנו לא שולחים ספאם, רק מעדכנים בנושאים הכי חמים.

טרנדי

הסיפורים הכי פופולריים

Open chat
1
Scan the code
לבניית בוט מותאם אישית לעסקים - שלחו וואטסאפ